Výber jedálenského stola nie je rozhodne jednoduchou záležitosťou a aby bol tou najlepšou voľbou, mal by byť kvalitne zhotovený, zapadať do vybraného priestoru, mal by mať štýl, ktorý budeme roky milovať a v neposlednom rade, by mal ísť ruka v ruke s naším rozpočtom. Existuje zopár faktorov, ktoré by sme mali zvážiť pri výbere dobrého jedálenského stola alebo teda stola do kuchyne.

Rozhodne by sme mali dávať pozor, ako veľmi nás pri výbere stola ovplyvňujú aktuálne trendy, nakoľko jedálenský stôl by mal mať v našej domácnosti životnosť 5 až 10  rokov. Ak sa nám do domácnosti dostane niečo zábavné (príliš nadčasové), so zvláštnymi detailmi, je vysoko pravdepodobné, že sa jedného rána zobudíme a budeme hľadať odpoveď na otázku: „Kde sa tu tento kúsok vzal?“ Okrem štýlu, je pri výbere stola do kuchyne alebo jedálne dôležité aj jeho zhotovenie – konštrukcia, stabilita a cenová dostupnosť. Na toto všetko musíme myslieť, keď sa prechádzame v oddelení jedálenských stolov. Mimo týchto základných kritérií – odporúčaní, kedy si hľadáme ideálny jedálenský stôl, si povieme aj o ďalších, ktoré by sme nemali opomenúť predtým ako otvoríme peňaženku.

Nebojte sa použiť meter! Jedálenský stôl zvykne byť veľkým kusom nábytku, ktorý potrebuje byť umiestnený v postačujúcom priestore. Ideálne by bolo, keď už sa pohodlne usadíme na stoličku, aby medzi nami a prípadne ďalším nábytkom alebo stenou, bol priestor cca jeden meter pre pohyb ďalších ľudí alebo nás samotných pri manipulácii so stoličkou. Čiže by sme rozhodne mali vziať do úvahy aj mohutnosť samotných stoličiek. Rada by som dala do pozornosti aj tzv. vizuálnu váhu/masívnosť stola. Čím je jedálenský stôl tmavší, samozrejme aj spolu s doplnkami k nemu, tým menšie pôsobí priestor, kde je umiestnený.

Dôležitým aspektom pri výbere je rozhodne aj tvar stola. Najviac dopytované sú štvorcové a obdĺžnikové stoly, kde je na výber z rôznych štýlov, veľkostí a variabilít prípadného rozširovania. Tu by som si však dovolila poznamenať, že čím viac funkcií má daná vec plniť, tým viac kazová môže postupom času byť. Toto však platí nie len pri stoloch, ale viac menej aj všeobecne. Ak disponujeme obdĺžnikovým, užším priestorom, dobrou voľbou je oválny stôl, ktorý nemá rohy, ale aj napriek tomu  stále ponecháva dostatočne veľké plochu na využitie stola. Je vhodnejší aj na prípadné posedenia s priateľmi, rodinou, kde všetkých usádza na rovnakú úroveň, nakoľko tu nie je jasná „hlava stola.“

Všímať by sme si mali aj podpery stola, to znamená, či je jedálenský stôl na štyroch nožičkách, či má podstavec umiestnený v strede stola alebo či podpera vypĺňa podstatnú časť priestoru určeného na nohy. Usaďme sa teda za náš preferovaný stôl a zistime, či naše nohy nebojujú s nohami stola, či si ich môžete prekrížiť, aby sme mali dostatočný priestor a nesedeli za stolom ako na ihlách a čakali kedy sa od neho môžete postaviť. V tomto prípade sú dobrou voľbou jedálenské stoly na štyroch nožičkách umiestnených v rohoch alebo teda stoly s jednou podperou, nožičkou uprostred, pri ktorých si však treba dať pozor, aby podpera bola dostatočne stabilná. Štyri nohy sú predsa len stabilnejšie.

Ďalší aspekt pri výber, ktorý nemôžeme vynechať je voľba materiálu stola. Tu by sa mali skĺbiť nasledovné: kvalita materiálu, náročnosť starostlivosti o materiál, náš osobnostný štýl a opäť už raz spomínaný rozpočet. Medzi najbežnejšie materiály jedálenských stolov resp. stolov do kuchyne patria:

  • Drevo: je klasický materiál, ktorý je obľúbený pre akýkoľvek masívny nábytok, pretože je odolný a ľahko opraviteľný. Medzi obľúbené drevá patria dub, smrek, orech. Vyrábajú sa z nich krásne masívne stoly, ktoré sú ozdobou každej domácnosti, bez ohľadu na jej štýlovosť. Je však pravdou, že masívny stôl, resp. aj nábytok nie je lacnou záležitosťou. Nuž, za kvalitu si je vždy potrebné priplatiť.
  • Dyha / drevotrieska: je obľúbeným materiálom, nakoľko je cenovo dostupnejšie ako masívne drevo, ale i napriek tomu vie pri dobrom spracovaní vzbudiť vizuálny dojem ako masívny nábytok.
  • Kameň: kamenné stoly môžu byť vyrobené z mramoru, kamenného kompozitu alebo kamennej liatiny ako napr. cementu. Kameň je trvácny, môže však byť pórovitý a ľahšie absorbovať škvrny. Opraviť jedálenský stôl z kameňa je náročné priam až nemožné. Cena kameňa tiež závisí od jeho druhu, taký mramorový stôl sa vie vyšplhať do celkom vysokých cifier.
  • Sklo: sklenené jedálenské stoly môžu byť v čírom, matnom alebo tónovanom prevedení. Typ tohto stola je najviac náchylný na prípadné poškodenie. Ani údržba nie je práve najľahšia. Ak máme radi poriadok, čistenie odtlačkov by nám mohlo zabrať nejaký ten čas. Čo sa týka ceny, sú relatívne lacnejšie ako jedálenské stoly z iných materiálov.
  • Plasty a lamináty: umelé materiály formované do nejakých tvarov, lepené na preglejku alebo iných jadier, predstavujú lacnejšiu verziu pre jedálenský resp. kuchynský stôl. S ich životnosťou je to chabé, ale to bude daň za ich cenovú dostupnosť.

Ak sme už navštívili nespočetné kvantum obchodov s nábytkom a stále nám do oka nepadol ten náš vysnívaný, máme možnosť si dať vyrobiť stôl na mieru. Pri tejto možnosti nemusíme robiť žiadne prípadné kompromisy, lebo stôl bude naozaj navrhnutý podľa našich predstáv. Každého bežného spotrebiteľa zaujíma cena, preto sa aj tu ceny odvíjajú od druhu použitého materiálu. Ľahko sa nám môže stať, že cena jedálenského stola vyrobeného na mieru bude pre nás cenovo priaznivejšia ako cena toho, ktorý by sme si vyhliadli v obchode s nábytkom.